Ένα όμορφο ηλιόλουστο Κυριακάτικο πρωί αποδείχθηκε ιδανικό για τη γευσιγνωσία μελιού και την εμπειρία μελισσοκομίας. Δώδεκα επισκέπτες από όλες τις περιοχές της Αθήνας ήταν οι φιλοξενούμενοί μας, έτοιμοι να εξερευνήσουν τα μυστικά αυτού του γλυκού δώρου της φύσης.
Για αρχή μάθαμε για τη μέλισσα, την πολύπλοκη δομή της κοινωνίας της κυψέλης και τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται καθημερινά για να παραχθεί το μέλι. Οι εργασίες του μελισσοκόμου είναι πολλές ανάλογα με την εποχή και την ανθοφορία που θέλει να εκμεταλλευτεί.
Περνώντας στις γευστικές μας δοκιμές, ξεκινήσαμε από το αρωματικό μέλι πορτοκαλιάς από την Λακωνία και συνεχίσαμε με το πικάντικο μέλι θυμαριού από τα κυκλαδίτικα νησιά. Στη συνέχεια, περάσαμε στο μέλι ελάτης από την Πελοπόννησο, στο μέλι βελανιδιάς από τον Όλυμπο και στο μέλι βαμβακιού από τη Θεσσαλία. Το να να περιγράψουμε τη γεύση και τα αρώματα των ποικιλιών μελιού αποδείχθηκε όχι τόσο εύκολη άσκηση, αλλά όλοι διασκεδάσαμε με τη διαδικασία. Συνεχίσαμε με το μέλι ερείκης και το μέλι κουμαριάς, με τη χαρακτηριστική πικρή επίγευση.
Ήρθε η ώρα για ένα διάλειμμα, οπότε χαρήκαμε να δοκιμάσουμε ένα ξεχωριστό σπιτικό έδεσμα: Τυρί Κατίκι Δομοκού με προσθήκη κρυσταλλωμένου μελιού πορτοκαλιάς και επικάλυψη από γύρη μέλισσας! Υγιεινό, υψηλής διατροφικής αξίας και εκπληκτικά νόστιμο!
το μέλι πεύκου είναι το κυριότερο μέλι σε παραγωγή στην Ελλάδα, αποτελώντας το 60% της συνολικής παραγωγής!
Είχαμε άλλα δύο μέλια να δοκιμάσουμε: ένα ελαττωματικό μέλι για να ευαισθητοποιήσουμε τον καταναλωτή και τέλος μέλι πεύκου από τα δάση της κεντρικής Εύβοιας. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: μια επίσκεψη στα πολυάσχολα μας κυψέλη. Όλοι φορούσαμε ειδικά ρούχα μελισσοκομίας, άναψαμε τον καπνιστήρι και γραμμή για τα μελίσσια! Η θέα τόσων χιλιάδων μελισσών, οι ήχοι και τα χρώματα της κυψέλης, η οργάνωση και απόλυτη συμμετρία είναι σίγουρα εντυπωσιακά για τον θεατή που επισκέπτεται πρώτη φορά ένα ζωντανό μελισσοκομείο. Αφού καταφέραμε να βρούμε και την βασίλισσα, τι άλλο να ζητήσουμε από τις μελισσές μας;
Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη φορά, που θα έχουμε φιλοξενούμενους τα παιδιά των επισκεπτών μας. Μέχρι τότε: τρώμε ελληνικό μέλι!