Στις 24 και 26 Ιανουαρίου 2025 συμμετείχα ως κριτής στα Paris International Honey Awards 2025, που πραγματοποιήθηκαν στις 25 και 26 Ιανουαρίου στο Παρίσι. Μαζί με κορυφαίους κριτές από όλο τον κόσμο, δοκίμασα δεκάδες δείγματα μελιού, εξετάζοντας τη γεύση, το άρωμα, την υφή και τη συνολική ποιότητά τους.
Κάθε βαζάκι που δοκιμάζω σε έναν διαγωνισμό κρύβει μέσα του κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς. Ως κριτής, η ευθύνη μου είναι μεγάλη: να είμαι απόλυτα δίκαιος, να αξιολογώ με γνώση και εμπειρία, και να αναδεικνύω τα καλύτερα μέλια με αντικειμενικά κριτήρια.
Τι απαιτείται για να ξεχωρίσει ένα μέλι; ✔️ Άψογη ποιότητα ✔️ Τέλεια γεύση & αρώματα ✔️ Σωστή εμφάνιση & παρουσίαση.

Αξιολόγηση μελιών για το διαγωνισμό

μερικά από τα δείγματα μελιού
Τα μέλια προέρχονταν κυρίως από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, με τα ελληνικά να ξεχωρίζουν για τις εκρηκτικές γεύσεις και τα αρώματά τους. Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν και τα μέλια από τη Μέση Ανατολή, με πρωταγωνιστή το διάσημο Sidr Honey από τη Σαουδική Αραβία. Το μέλι αυτό, προερχόμενο από το φυτό Ziziphus nummularia, θεωρείται το “Μέλι Manuka της Μέσης Ανατολής”, χάρη στην υψηλή του αξία και τις μοναδικές του ιδιότητες.
Η πρώτη ημέρα της διαδικασίας άρχισε με την λεπτομερή επεξήγηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αξιολόγησης. Σε αυτήν έπρεπε να σημειώσει ο κάθε κριτής την βαθμολογία του, σε διάφορες κατηγορίες (εμφάνιση, χρώμα, υφή, οσμή, γεύση, επίγευση) και να αναφέρει τυχόν ατέλειες ή ελαττώματα. Στη συνέχεια τα δείγματα μελιού έρχονταν σε ειδικό περιέκτη, χωρίς επισήμανση, ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας.

γευσιγνώστες μελιού επί το έργον

Honey Sommelier Spyros Skareas
Ο διαγωνισμός κύλησε και τη δεύτερη ημέρα σε εξαιρετικό κλίμα, με ζωηρές συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κριτών. Ειδικοί γευσιγνώστες από την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία μοιράστηκαν μυστικά για τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά των μελιών της περιοχής τους, τονίζοντας τη σημασία της μελισσοκομίας για τις χώρες τους.
Aυτή η εμπειρία δεν ήταν απλώς μια γευσιγνωσία, αλλά ένα ταξίδι στη γεύση και την κουλτούρα του μελιού παγκοσμίως. Η ευκαιρία να δοκιμάσω σπάνια και εξαιρετικής ποιότητας μέλια, ενώ παράλληλα αντάλλαξα γνώσεις με κορυφαίους επαγγελματίες, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τη σημασία της ποιότητας και της αυθεντικότητας στο χώρο της μελισσοκομίας.
Τέλος, η κοινή διαπίστωση όλων των κριτών ήταν ότι το Ελληνικό μέλι αξίζουν μεγαλύτερης προβολής παγκοσμίως, καθώς δεν υστερεί καθόλου σε γεύση, άρωμα, υφή από τις πολυβραβευμένες γνωστές ποικιλίες άλλων χωρών.

Οι κριτές μελιών στα Paris International Honey Awards
Αν θέλετε το μέλι σας να ξεχωρίσει σε έναν διαγωνισμό, μπορούμε να σας βοηθήσουμε!
Στείλτε μήνυμα στους Honey Experts για συμβουλές και προετοιμασία.
Σπύρος Σκαρέας
Πιστοποιημένος Honey Sommelier
www.honey-experts.gr