Τα τελευταία χρόνια διεξάγονται αρκετοί διαγωνισμοί μελιού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Κάποιοι από αυτούς είναι αποκλειστικά μελιού, άλλοι είναι διαγωνισμοί πολλών ειδών τροφίμων και ποτών. Δεκάδες μελισσοκόμοι και εταιρείες τυποποίησης αποφασίζουν κάθε χρόνο να συμμετάσχουν σε αυτούς, έχοντας ως στόχο την ανώτατη διάκριση, που θα τους φέρει το πολυπόθητο βραβείο.
Δημιουργούνται λοιπόν τα εύλογα ερωτήματα: ποιοί είναι αυτοί οι διαγωνισμοί, ποιοι είναι οι κριτές, πώς γίνεται η αξιολόγηση και η σύγκριση, πώς θα αξιοποιηθεί επικοινωνιακά το βραβείο, ώστε να αξίζει η επιλογή του.
Θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε φως σε αυτά και άλλα ζητήματα, αναλύοντας το θεσμό των βραβείων, παραθέτοντας στοιχεία για τον κάθε διαγωνισμό ξεχωριστά.
Great Taste Awards
Ιστοσελίδα: https://gff.co.uk/
Έδρα: Λονδίνο, Αγγλία
Είδος Διαγωνισμού: Τροφίμων και Ποτών
Υποβολή υποψηφιοτήτων: 6 Φεβρουαρίου
Κόστος συμμετοχής: 85€
Είναι ο παλαιότερος και μεγαλύτερος διαγωνισμός τροφίμων στον κόσμο. Δημιουργήθηκε το 1995 και σήμερα απασχολεί 500 κριτές γευσιγνώστες όλων των κατηγοριών. Ανάμεσα στις δεκάδες κατηγορίες τροφίμων, υπάρχει ξεχωριστή κατηγορία «Μέλι» και μάλιστα χωρίς να περιλαμβάνει άλλα συναφή προϊόντα (μαρμελάδες, αλείμματα, κτλ) που συνήθως έχουν κοινή κατηγορία με το μέλι σε άλλους διαγωνισμούς.
Superior Taste Awards – iTQI
Ιστοσελίδα: https://www.taste-institute.com/el/home-b
Έδρα: Βρυξέλλες, ΒΕΛΓΙΟ
Είδος διαγωνισμού: Τροφίμων και Ποτών
Υποβολή υποψηφιοτήτων: εώς 15 Νοεμβρίου.
Κόστος συμμετοχής: 1.370€
Είναι ίσως ο γνωστότερος διαγωνισμός ανάδειξης τροφίμων και ποτών στην Ευρώπη. Δημιουργήθηκε το 2005 από chefs, sommeliers και γευσιγνώστες τροφίμων με έδρα τις Βρυξέλλες. Σήμερα κριτές του είναι 200 παγκοσμίου φήμης γευσιγνώστες που αξιολογούν ετησίως χιλιάδες προϊόντα. Το κόστος συμμετοχής είναι 1.370€ ανά προϊόν, και υπάρχει μικρή έκπτωση για άνω των 3 συμμετοχών. Το υψηλό κόστος συμμετοχής αποτελεί και τον βασικό αποτρεπτικό παράγοντα συμμετοχής μεμονωμένων μελισσοκόμων, και για το λόγο αυτό η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετοχών είναι εταιρείες συσκευασίας και εμπορίας μελιού.
Άλλες υπηρεσίες που προσφέρει ο οργανισμός, με επιπλέον χρέωση είναι εξατομικευμένα σχόλια της κριτικής επιτροπής
Σχόλια και προτάσεις 445€ / ανά προϊόν
Προτάσεις ταιριάσματος τροφίμων & ποτών 445€ / ανά προϊόν
3 ερωτήσεις προς την κριτική επιτροπή 445€ / ανά προϊόν
Τα βραβεία μελιού δεν θα πρέπει να είναι ένα ακόμα αυτοκολλητάκι στην ετικέτα ή ένα χορηγούμενο story στο Instagram. Είναι ένα χρήσιμο διαφημιστικό εργαλείο, που εάν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να απογειώσει το προϊόν μας.
Mediterranean Taste Awards
Ιστοσελίδα: https://medtasteawards.com/
Έδρα: Οξφόρδη, ΑΓΓΛΙΑ
Είδος διαγωνισμού: Τροφίμων και Ποτών
Κόστος συμμετοχής: 95€ (79€ για έγκαιρη εγγραφή)
Υποβολή υποψηφιοτήτων: εώς 30 Απριλίου
Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι πολύ νεότερος, αφού έχει ξεκινήσει το 2020, από μία ομάδα γευσιγνωστών και επιστημόνων τροφίμων στην Οξφόρδη της Αγγλίας. Σύντομα έγινε ευρύτερα γνωστός και δημοφιλής σε μελισσοκόμους της Μεσογείου. Σε αυτό συνέβαλλαν το χαμηλό κόστος συμμετοχής, η πολύ δυναμικές διαφημιστικές καμπάνιες του διαγωνισμού, ο χαρακτηρισμός «μεσογειακός» καθώς το γεγονός ότι οι κατηγορίες που μπορεί κάποιος να διαγωνιστεί είναι Γεύση, Καινοτομία, Σχεδίαση και Συσκευασία, Βιολογικό Προϊόν. Επίσης, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στο μέλι, τυρί και λάδι, ως βασικά μεσογειακά προϊόντα, έχοντας δημιουργήσει τις λίστες με τα καλύτερα προϊόντα ανά κατηγορία: πχ. Best Honey List (μτφ: Λίστα Καλύτερων Μελιών)
BIOLMIEL
Ιστοσελίδα: https://biolmiel.eu/
Έδρα: Ιταλία, διάφορες πόλεις ανά έτος
Είδος διαγωνισμού: Μέλι (μόνο για πιστοποιημένο Βιολογικό)
Κόστος συμμετοχής: 20€
Υποβολή υποψηφιοτήτων: 20 Νοεμβρίου
Ο BiolMiel είναι ο πιο εξειδικευμένος διαγωνισμός μελιού στον κόσμο, με το μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Διεξάγεται κάθε χρόνο στην Ιταλία, από το Εθνικό Συμβούλιο Γευσιγνωστών Μελιού της Ιταλίας, και κριτές είναι 12 παγκοσμίου φήμης εξειδικευμένοι γευσιγνώστες μελιού. Δεν συμμετέχουν δηλαδή σεφ ή γευσιγνώστες άλλων ειδικοτήτων. Οι συμμετέχοντες διαγωνίζονται στην κατηγορία μελιού τους, δηλαδή ένα θυμαρίσιο μέλι διαγωνίζεται στην κατηγορία ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ, ένα μέλι πορτοκαλιάς, στην κατηγορία ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ, κτλ. Υπάρχουν διαθέσιμες 32 κατηγορίες μονοανθικών ποικιλιών! Κάτι τέτοιο προσθέτει δυσκολία στη βράβευση ενός δείγματος καθώς ο ανταγωνισμός είναι έντονος, αλλά αυξάνει την εγκυρότητα και αξιοπιστία του διαγωνισμού. Υποψήφια είναι μόνο πιστοποιημένα βιολογικά μέλια, και όχι αυτά από συμβατική μελισσοκομία.
LONDON / PARIS Honey Awards
Ιστοσελίδα: https://www.londonhoneyawards.com/
Έδρα: Λονδίνο, Αγγλία
Είδος διαγωνισμού: Μέλι
Κόστος συμμετοχής: 250€
Υποβολή υποψηφιοτήτων: 20 Μαϊου
https://parishoneyawards.com/
Έδρα: Παρίσι, Γαλλία
Είδος διαγωνισμού: Μέλι
Κόστος συμμετοχής: 250€
Υποβολή υποψηφιοτήτων: 20 Μαϊου
Οι δύο αυτοί διαγωνισμοί έχουν ένα κοινό δημιουργό τον Γιώργο Κουβέλη, ο οποίος εδώ και χρόνια οργανώνει και διεθνή βραβεία ελαιολάδου. Η ομάδα γευσιγνωστών είναι κοινή, και αποτελείται από γευσιγνώστες μελιού και επιστήμονες που ασχολούνται χρόνια με τα προϊόντα της μέλισσας. Τα δείγματα συγκεντρώνονται στην Αθήνα και αποστέλλονται όλα μαζί στο Λονδίνο ή Παρίσι αντίστοιχα. Αμφότεροι έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς διαγωνισμοί στους ευρωπαίους μελισσοκόμους. Οι κατηγορίες που διαγωνίζονται είναι γεύση και συσκευασία, ενώ τα μέλια διαχωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τη φυτική προέλευση.
Olymp Awards
Ιστοσελίδα: https://www.olympawards.com/
Έδρα: Αθήνα, Ελλάδα
Είδος διαγωνισμού: Τρόφιμα και Ποτά
Κόστος συμμετοχής: 360€
Υποβολή υποψηφιοτήτων: 30 Μαϊου
Τα Olymp Awards είναι ένας νέος φιλόδοξος διεθνής διαγωνισμός τροφίμων, με έδρα την Αθήνα. Οι υποψήφιοι μπορούν να διαγωνιστούν σε 2 κατηγορίες: Γεύση και Συσκευασία. Πρόκειται για την ίδια ομάδα που οργανώνει το London Honey Awards και Paris Honey Award, με δημιουργό και γενικό διευθυντή τον Γιώργο Κουβέλη.
Athens Fine Food Awards (AFFA Awards)
Ιστοσελίδα: https://affa.gr/
Έδρα: Αθήνα, Ελλάδα
Είδος διαγωνισμού: Τρόφιμα και Ποτά
Κόστος συμμετοχής: 80€
Υποβολή υποψηφιοτήτων: 10 Δεκεμβρίου
Τα Athens Fine Food Awards είναι τα σημαντικότερα βραβεία γεύσης και ποιότητας τροφίμων μικρής παραγωγής με έδρα την Ελλάδα. Όλοι δηλαδή οι υποψήφιοι δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και εκπροσωπούν μικρές μονάδες παραγωγής. Τη σφραγίδα της οργάνωσης των βραβείων έχει η δυναμική ομάδα που διοργανώνει την Έκθεση τροφίμων ΕΞΠΟΤΡΟΦ σε συνεργασία με σημαντικούς επαγγελματίες του χώρου. Τα Athens Fine Food Awards αποτελούν την οργανωμένη προσπάθεια για την συγκέντρωση, καταγραφή και προβολή των προϊόντων τροφίμων Ελλήνων παραγωγών ενώ αποτελούν την ουσιαστικότερη διοργάνωση αξιολόγησης και επιβράβευσης της προσπάθειας τους.
Είδαμε λοιπόν πώς υπάρχουν διάφοροι διαγωνισμοί μελιού, περισσότερο ή λιγότερο γνωστοί, με ανάλογο εύρος επιρροής και επικοινωνιακής εμβέλειας. Είναι στην διακριτική ικανότητα του κάθε υποψηφίου να διαλέξει αυτόν που με τη βράβευσή του θα αναδείξει πραγματικά το προϊόν του και θα το κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό. Συγχρόνως, η ορθή χρήση της βράβευσης και η λελογισμένη επικοινωνία της στα κοινωνικά δίκτυα είναι επιβεβλημένη, ώστε να πιάσουν τόπο τα χρήματα της συμμετοχής και ο κόπος του όλου εγχειρήματος. Τα βραβεία μελιού δεν θα πρέπει να είναι ένα ακόμα αυτοκολλητάκι στην ετικέτα ή ένα χορηγούμενο story στο Instagram. Είναι ένα χρήσιμο διαφημιστικό εργαλείο, που εάν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να απογειώσει το προϊόν μας.