Ποιο είναι το καλύτερο ελληνικό μέλι; Γιατί το μέλι κρυσταλλώνει; Γιατί το μέλι βελανιδιάς είναι τόσο μαύρο; Πώς να ρευστοποιήσω το “ζαχαρωμένο” μέλι που έχω το σπίτι μου; Πώς να ξεχωρίσω τις διαφορετικές ποικιλίες μελιού; Αυτές και άλλες πολλές απορίες, μας έδωσαν αφορμή για συζήτηση και επεξήγηση στο πρόσφατο ομαδικό εργαστήριο γευσιγνωσίας μελιού που οργανώσαμε στην ανατολική Αττική, δίπλα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”
Σε έναν πανέμορφο χώρο γύρω από αμπέλι με Σαββατιανό σταφύλι, σε ένα κτήμα γεμάτο από τις μυρωδιές του θυμαριού, της ρίγανης, του φασκόμηλου και της πορτοκαλιάς οργανώσαμε μία συνάντηση για να μάθουμε τα μυστικά της γευσιγνωσίας μελιού. Μία εμπειρία που είναι σίγουρα διασκεδαστική αλλά και ιδιαίτερα διαδραστική, καθώς μαθαίνουμε να δοκιμάζουμε αλλά κυρίως να περιγράφουμε τις ιδιαίτερες γεύσεις και οσμές κάθε ποικιλίας ελληνικού μελιού.
Σε σύγκριση με τη γευσιγνωσία κρασιού, στο μέλι μπορεί κανείς να διακρίνει πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και έντονες διαφορές, τόσο στο χρώμα, όσο και στη γεύση και άρωμα. Εξάλλου είναι μία διαδικασία που είναι τόσο γλυκιά και ευχάριστη, που δεν θέλεις να σταματήσει!
Δώσαμε λοιπόν ραντεβού για ένα επόμενο, πιο εξειδικευμένο εργαστήριο γευσιγνωσίας μελιού στο τέλος του καλοκαιριού, που θα το συνδυάσουμε με μάζεμα σύκων, από τη φημισμένη ποικιλία Μαρκοπούλου με την οποία είναι γεμάτη η περιοχή!