Πρόσφατα οργανώσαμε μία εμπειρία γευσιγνωσίας μελιού για ένα ζευγάρι ερασιτεχνών μελισσοκόμων από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Δοκιμάσαμε 10 ποικιλίες ελληνικών μελιών και τα συνδυάσαμε με διάφορα είδη τυριών, από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας.
Οι μελισσοκόμοι των ΗΠΑ είναι συνηθισμένοι στις δικές τους ποικιλίες μελιού, που διαφέρουν σημαντικά από τις δικές μας. Το μέλι τους είναι συνήθως μέλι ανθέων, που κρυσταλλώνει γρήγορα και συσκευάζεται συχνά στα γνωστά πλαστικά “αρκουδάκια”. Έτσι, οι επισκέπτες μας έμειναν κατενθουσιασμένοι αφού δοκίμασαν πολύ ιδιαίτερες ποικιλίες μελιού, όπως το μέλι πορτοκαλιάς, το μέλι καστανιάς, ή ακόμα και κουμαριάς.
Ξεκινήσαμε με μία περιήγηση στο Βοτανικό Πάρκο Αττικής, μία πράσινη όαση στην ανατολική Αττική, στο Κορωπί. Εκεί αναγνωρίσαμε πολλά μελισσοκομικά φυτά όπως ρίγανη, θυμάρι, λεβάντα, εσπεριδοειδή. Η εποχή είναι ιδανική για να παρακολουθήσει κανείς τις μέλισσες να τριγυρίζουν στα άνθη και να συλλέγουν γύρη και νέκταρ.
Στη συνέχεια αναλύσαμε τις βασικές αρχές γευσιγνωσίας μελιού, όπως αυτές καθορίζονται από τα διεθνή πρωτόκολλα γευσιγνωσίας και οργανοληπτικού ελέγχου μελιού. Η γενική εικόνα, το χρώμα, ο τύπος κρυστάλλωσης, η οσμή και η γεύση είναι βασικά χαρακτηριστικά της κάθε μονοανθικής ποικιλίας και ο γευσιγνώστης οφείλει να γνωρίζει πώς να τα περιγράψει και να τα κατηγοριοποιήσει.
Ξεκινώντας τις γευστικές δοκιμές, αρχίζουμε από τις ποικιλίες με τις πιο ελαφριές γεύσεις όπως το μέλι ακακίας, συνεχίζουμε με τα πιο σκούρα μέλια, του δάσους, και καταλήγουμε στις πολύ ιδιαίτερες γευστικά ποικιλίες με την δυνατή επίγευση, όπως το μέλι καστανιάς και μέλι κουμαριάς.
Η όλη εμπειρία συμπληρώνεται αρμονικά με 3 διαφορετικούς τύπους ελληνικών τυριών. Το μέλι συνδυάζεται τέλεια με το τυρί, και ως ειδικοί προτείνουμε συγκεκριμένες επιλογές ανάλογα με την ποικιλία του μελιού.
Περισσότερα για τις εμπειρίες γευσιγνωσίας μελιού από ειδικούς γευσιγνώστες, μπορείτε να βρείτε εδώ www.athens-honeytasting.gr