ΣΠΥΡΟΣ ΣΚΑΡΕΑΣ
Γεια σας! Είμαι ο Σπύρος, ο εξειδικευμένος γεωπόνος με περισσότερα από είκοσι χρόνια βαθιάς γνώσης του ελληνικού μελιού.
Γεννήθηκα στην Αθήνα και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου με συναρπάζει η ενασχόληση με τη φύση. Έτσι, η 20ετής και πλέον επαγγελματική μου σχέση με τη μελισσοκομία και το ελληνικό μέλι ήρθε ως φυσικό επακόλουθο μιας εσωτερικής ανάγκης για στενότερη επαφή με το φυσικό περιβάλλον, με την άγρια φύση και με τα μοναδικά προϊόντα της ελληνικής γης.
Για να ακολουθήσω το όνειρό μου, η επιλογή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και ειδικότερα το Τμήμα Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας ήταν μονόδρομος αλλά και ευλογία για μένα, αφού εκεί είχα την πρώτη επιστημονική επαφή με τον μαγικό κόσμο των εντόμων. Αποφοίτησα το 1996 από το ΓΠΑ και συνέχισα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο McGill University στο Μόντρεαλ του Καναδά, με εξειδίκευση στην Εντομολογία.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα η μελισσοκομία ήταν ο κλάδος που μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Από το 2002 εργάζομαι ως Γευσιγνώστης Μελιού, Εκπαιδευτής/Σύμβουλος Μελισσοκομίας και Υπεύθυνος Αγορών Α’ Ύλης στην Μελισσοκομική Εταιρεία ΑΤΤΙΚΗ – Α. Πίττας ΑΕΒΕ. Υπό την εποπτεία του έχω τη διαδικασία δειγματοληψίας, οργανοληπτικού ελέγχου, αξιολόγησης και αγοράς του μελιού από τους μελισσοκόμους-προμηθευτές της εταιρείας ανά την Ελλάδα.
Παράλληλα είμαι σύμβουλος/εκπαιδευτής Μελισσοκομίας, παρέχοντας επιστημονική καθοδήγηση σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους. Έχω διεξάγει δεκάδες σεμινάρια για την ποιότητα του μελιού και τις ορθές μελισσοκομικές πρακτικές σε ομάδες μελισσοκόμων, μελισσοκομικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς, ιδιωτικές και δημόσιες σχολές μελισσοκομίας (ΙΓΕ Συγγρού ΥΠΑΑΤ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ). Έχω συμμετάσχει σε πανελλήνια και παγκόσμια μελισσοκομικά συνέδρια, ως εισηγητής θεμάτων μελισσοκομίας. Υπήρξα μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας.
Τα τελευταία χρόνια αποφάσισα να εξειδικεύσω τις γνώσεις μου στον οργανοληπτικό έλεγχο του μελιού, έναν τομέα που έχει εξελιχθεί ραγδαία σε Ευρώπη και Αμερική. Ένα σημαντικό κεφάλαιο στην επαγγελματική μου ενασχόληση με την γευσιγνωσία μελιού είναι και η επιτυχής παρακολούθηση της εξειδικευμένης εκπαίδευσης Advanced Honey Sensory Course), από το Εθνικό Συμβούλιο ειδικών οργανοληπτών μελιού της Ιταλίας.
Με την ιδιότητα του Honey Expert, οργανώνω σεμινάρια γευσιγνωσίας μελιού και συμμετέχω σε σχετικές επιτροπές αξιολόγησης και οργανοληπτικού ελέγχου μελιού, σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς τροφίμων (Athens Fine Food Awards, και άλλοι).
Όλα αυτά τα χρόνια, δύο είναι τα πράγματα που διατηρούν τον ενθουσιασμό μου στο αντικείμενο που έχω αφοσιωθεί: η αγάπη μου για τη μέλισσα και τα θαυμαστά προϊόντα της, και η εσωτερική ανάγκη για να μεταδώσω στους συνανθρώπους μου τις γνώσεις και εμπειρίες που εγώ αποκόμισα με την σχέση μου αυτή.
Εάν είστε μελισσοκόμος και θέλετε να εξελίξετε ποιοτικά το προϊόν σας σε διεθνές επίπεδο ή αν είστε λάτρης του ελληνικού μελιού και σας ενθουσιάζει ο κόσμος των μελισσών, είμαι εδώ για να μοιραστώ την εμπειρία και το πάθος μου.